Tillykke med Deres nye møbler
— og tak fordi De handler I Daells Bolighus.

Forhold I hjemmet

Ikke to familier slider møblerne ens, og De skal være opmærksom på hvordan møblerne bruges. Er det et hjem med stor trafik af gæster, børn, hunde, katte o.s.v., vil både betræk, maling og lakoverflader, slides hurtigere end i husstande med en enlig, der sjældent er hjemme. Alle møbler påvirkes af sollys, og selv det mest farveægte kan falme. Derfor bør alle møbler, både træ, stof og læder, beskyttes mod direkte sollys. Specielt i vinterhalvåret, hvor solen står lavt og kommer direkte ind i stuerne, er gardiner eller persienner påkrævet. Når vi sidder eller ligger i møblerne, kommer kroppen i tæt kontakt med betrækket.

Sved kan påvirke læder og stof og visse mediciner kan give øget svedafsondring og ændre svedens kemi. Vær opmærksom på disse forhold og sørg altid for en grundig rengøring, det forlænger møblernes levetid. Brug altid demineraliseret vand til pletrensning, afvaskning og evt. behandlinger, det forhindrer kalkpletter. Påklædningen påvirker sliddet på møbelbetrækker. Specielt groftvævet cowboystof der også kan give farveafsmitning ligesom metalnitter på tøjet kan slide på møblet.

Mange familier bruger dagligstuen til måltider der indtages ved sofa-bordet foran fjernsynet. Vær opmærksom på, at både læder og stof nedbrydes af fedt fra mad, så pas på med at spilde; selv små mængder fedt fra f. eks. popcorn kan starte en nedbrydningsproces. Vælg betræk med stor slidstyrke, lysægthed og gnidægthed, og skån læder og stof mest muligt. Møbler er normalt ikke konstrueret til at tåle belastninger over 120 kg. (personvægt), der findes ingen standard, men er der rsiko for større belastning bør man rådføre sig med Daells Bolighus.

Møl kan være et problem, idet boligtekstiler ikke længere altid er imprægneret mod møl. Vær opmærksom på at møbler der ikke bruges i længere tid, opmagasineres eller lignende, kan blive angrebet af møl. Nogle stoffer kan bestilles med imprægnering og der findes midler mod møl i handelen. Stoffer der udelukkende består af syntetisk materiale angribes ikke af møl.

Selvom møbler kan se store og robuste ud tåler de ikke alle påvirkninger. F.eks kan armlæn være udformet som en “vinge”. Det er ikke sikkert at armlænet tåler at man sidder på det eller løfter i dem. “Løse puder” der er syet fast til sofaen kan naturligvis ikke holde til at man løfter i dem. Glasborde må man ikke stå eller sidde på og lågerne på reolen må man ikke støtte sig til og vedhængte sengeborde må man ikke sætte sig på.

Følg Brugsanvisningen

I det efterfølgende står der lidt om de mest anvendte møbelmaterialer. Mange møbler er forsynet med en samlevejledning, vedligeholdelses-anvisning eller brugsanvisning. Det er vigtigt at den følges hvis garantien skal gælde. Generelt skal alle møbler der er skruet sammen efterspændes, dette gælder specielt træmøbler, bordben, reoler, køjesenge, sofaben og lignende. Spørg Daells Bolighus hvis der er tvivl.

Træmøbler

Træ er et naturmateriale og møbler af træ vil altid være unikke. Åretegninger og knaster er en del af træets natur og ikke to træmøbler kan blive helt ens. Træet er i en stadig foradringsproces, der bevirker at farver og strukturer ændrer sig gennem hele møblets levetid. Mange træsorter har stor farveændring i begyndelsen, lad derfor alle flader stå udækket de første måneder, så undgås ”skjolder” efter vaser nips m.v. Jo mere sollys træet udsættes for jo hurtigere går processen. Ønsker man træet uforandret, kan processerne sinkes ved at beskytte træet mod sollys og forandringer i luftfugtigheden.

Vand bør kun anvendes i små mængder - tør straks op hvis der spildes og brug en hårdt opvredet klud til aftørring. Massivt træ kan “arbejde” når luftens fugtighed skifter. Det betyder at f. eks. bordplader kan blive ru eller let buede og at specielt fyrretræ og bøgetræ kan få “vindridser” - små revner mellem årerne. Vindridser er uden betydning for hold-barheden. Massivt ubehandlet træ bør kunne ”ånde” således at det kan indstille sig efter luftfugtigheden i rummet.

Dæk derfor aldrig massive træmøbler med lufttæt materiale som f. eks. plastic eller voksdug mere end 12 timer ad gangen. Kan træet ikke ånde vil det sprække. Dette er særligt udtalt ved bordplader i massiv bøg. Almindelig vellagret og tørret træ er beregnet til en relativ luftfugtighed i rummet på 30 til 60%. Den relative luftfugtighed måles med et hygrometer.

Træmøbler bør ikke opbevares i rum hvor luftfugtigheden er svingende, idet træet ”indstiller” sig efter omgivelserne og ændringer kan ødelægge træet. Undgå derfor lofter, kældre, udhuse og lignende steder. Beskyt træmøblerne mod varme fra gryder, radiatorer o.l. og brug aldrig indendørs møbler i haven eller på terrassen. Stoleben kan smitte af på gulvtæpper hvis de bliver våde. Husk det hvis tæppet renses eller hunden er uheldig.

Ubehandlede og sæbebehandlede overflader

Aftørring med ren tør bomuldsklud. Snavsede flader kan aftørres med en sæbeopløsning bestående af 1/4 dl sæbespåner til 1 liter demine-raliseret varmt vand, lad det køle af til det er lunkent. Brug aldrig brun sæbe. Fjern omgående sæberester med en ren, tør klud. Sæbe er medvirkende til at beskytte træet. Endetræ må ikke ”suge”, det må kun tørres let over.

Ubehandlet træ må ikke være vådt i længere tid, tør straks efter. Bag- og undersider bør også behandles da pladen ellers kan ”slå sig”. Grundig rengøring kan ske med en blød børste, husk omgående aftørring.

Fedtpletter, der ikke forsvinder ved denne behandling kan forsøges fjernet med renset benzin. Når træet er behandlet på denne måde, kan fibrene rejse sig lidt. Slib let på langs ad årene med fint sandpapir nr. 220. Brug ikke ståluld (giver rustpletter).

Ubehandlede møbler skal være teaktræ for at kunne stå ude. Træet vil få en sølvgrå farve med tiden. Andre ædeltræsorter skal behandles med træolie eller anden beskyttelse for at kunne stå i haven. Træolie vil bevare farven på teaktræ. Skal havemøblet behandles bør det ske inden det stilles ud. Derefter rengøres og efterbehandles en gang om året.

Voksbehandlede træmøbler

Aftørring med tør klud, aldrig en fugtig. Tør straks op hvis der spildes. Pletter må kun forsøges fjernet når overfladen er tør. Grundig ren-gøring kan ske med mineralsk terpentin, husk at tørre efter. Slibning på langs ad årerne med fint sandpapir nr. 220. Overfladen skal gen-behandles med et tyndt lag møbelvoks som er egnet til træet.

Spørg Daells Bolighus og følg brugsanvisningen.

Lakerede overflader

Brug en ren klud der er tør eller opvredet i rent vand. Bemærk at visse ældre møbler samt stilmøbler med politurbehandlet overflade ikke tåler den mindste fugt. Spørg Daells Bolighus. De fleste lakker tåler sæbe og milde rengøringsmidler. Er overfladen blevet mat kan der bruges en god polish, følg brugsanvisningen. Der må ikke anvendes midler der indeholder silikone. Lakerede overflader bør kun slibes af en fagmand.

Oliebehandlede overflader

Brug en ren, tør klud eller vrid den hårdt i sæbevand eller i mildt opvaskemiddel. Tør straks efter. Bliver overfladen blakket, påføres der olie, alt efter hvilken træsort det er. (Teakolie, Palisanderolie, Bioolie o.s.v.). Evt. kan der bruges en blanding af 1 del vaselineolie og 2 dele mineralsk terpentin. Er overfladen blevet for olieret fjernes olien med mineralsk terpentin.

Efter aftørring påføres et nyt tyndt lag olie. Følg brugsanvisningen. Der kan evt. slibes let i olien på langs ad årene for atfå en jævn overflade. Brug vådslibepapir nr. 320. Bemærk at olieklude kan selvantænde. Læg dem i lufttæt dåse eller gør dem våde og smid dem ud efter brug. Ved efterbehandling af træmøbler med produkter indeholdende hvidpigment, f.eks. stole med lædersæder, skal man passe på at plejeproduktet ikke kommer på læderet. Det er meget svært, næsten umuligt at rense af.

Ludbehandlet træ

Skal efterbehandles med specialmidler. Spørg Daells Bolighus og følg brugsanvisningen. Manglende efterbehandling kan udtørre træet og give skader i form af revner, sprækker og buede overflader.

Stål og aluminium

Tåler næsten alle rengøringsmidler, men fugt kan give rust og misfarvning. Jern og stål rengøres med en tør klud. Grundig rengøring kan ske med en klud opvredet i sæbevand; husk at tørre efter.

Aluminium kan rengøres med en klud med lidt sprit. Er overfladen lakeret, må der ikke anvendes sprit eller andre opløsningsmidler.

Plast

Der er som regel anvendt melamin eller pvc-folier. Plastoverflader er robuste og tåler både sæbevand og opvaskemidler. Der kan også aftørres med sprit.

Møbelbetræk

Kan være fremstillet af plast, naturfibre eller syntetiske fibre. Husk at beskytte mod sollys. Til almindelig brug bør lysægtheden ikke være under 4 (skala fra 2 til 8).

Plast, Læderlook, Rulook

Er syntetiske materialer der kan være behandlet på forskellige måder. Cigaretgløder kan smelte i materialet og efterlade små huller. De fleste tåler vand og sæbevand, men spørg Daells Bolighus og følg brugsanvisningen.

Uld

Er både smudsafvisende og elastisk. Gløder, der fjernes omgående, efterlader ingen mærker. Uldstof kan i begyndelsen afgive lidt overskudsfibre fra overfladen “pilling”. Dette har ingen betydning for kvaliteten.

Hør

Har en god slidstyrke, men tåler ikke at blive “knækket”. Hør bør ikke anvendes på meget bløde puder. Hør er ret modtageligt overfor smuds.

Bomuld

Har god slidstyrke, men påtrykte mønstre er ikke modstandsdygtige over for slid og sollys. Groft tøj som denim o.s.v. slider hårdt på bomuld. Bomuld er uegnet til møbler der udsættes for meget sollys eller stort dagligt slid, specielt børstet bomuld bør kun benyttes hvor der er meget lidt slid.

Vær forsigtig med at rense bomuld, farven kan ændre sig. Løstvævede bomuldsstoffer er uegnede til møbler. Er betrækket aftageligt, så se efter vaskeanvisning før vask. Er der ingen anvisning kan stoffet ikke vaskes. Meget få møbelstoffer tåler vask.

Syntetiske fibre

Polyester, nylon, polypropylene m.v. er slidstærke og lette at holde. Gløder efterlader små huller. Møbelbetræk med luv, f.eks. velour skifter tilsyneladende farve når lyset kommer fra forskellige retninger. Det samme kan ske hvis luven trykkes ned. Dette er ikke en fejl, men naturligt for stoffet. Uldvelour har en større genrejsningsevne end de fleste syntetiske velourstoffer. Farveændringer er lysfænomener og har ingen betydning for slidstyrken.

Microfibre er også syntetiske fibre. De er normalt både slidstærke og lette at holde. Microfibre sælges under forskellige navne f.eks. Comfort, og der findes billige efterligninger. de fleste microfibre svækkes i våd tilstand og tåler ikke at der gides under pletrensning. Følg vejledningen eller spørg Daells Bolighus.

NB! Møbelbetræk kan normalt ikke vaskes. Vedligeholdelsen er støvsugning og evt. pletrensning. Tag aldrig betrækket af hynder uden at spørge Daells Bolighus. At betrækket er aftageligt betyder ikke, at det altid kan renses eller vaskes. Se efter om der er påsyet vaske/rense-vejledning. Er der ingen mærke, så spørg Daells Bolighus før De foretager vask eller rens.

Der findes renserier der påtager sig specialrens af møbelbetræk. Få garanti for krympning. Pletrensning af møbelbetræk skal ske med forsigtighed. Få råd hos Daells Bolighus eller køb For-brugerstyrelsens pjece “På pletten”.

Mørke farver kan i begyndelsen give afsmitning på hvide stoffer hvis de gnides mod hinanden. Vær opmærksom på f.eks. nye cowboybukser mod en hvid stofsofa. Eller en mørk uldsofa mod hvide benklæder. Beklædning med metalnitter, store jernspænder eller andet hårdt materiale, kan slide meget hårdt på møbelstoffer og bør undgås i den daglige brug af møblerne

Læder

Ægte læder er et rent naturprodukt, derfor er det på samme måde som med træ, der er ikke to huder der er helt ens. Hudens udseende og egenskaber varierer også efter fra hvilken del af dyret den er skåret, og hvilke påvirkninger den har været udsat for. Man kan skære uden om de værste uregelmæssigheder, men så bliver læderet dyrt, eller man kan dække med lak og farve, men så bliver læderet lidt stivere og mere plasticagtigt, men til gengæld mindre sart.

Normalt søger producenten at placere de mest synlige uregelmæssigheder bag på eller udvendigt på møblet. Det er vigtigt man gør sig klart hvad man ønsker og sammen med møbelhandleren finder det læder der svarer til behov og pengepung. De uregelmæssigheder, der altså ikke er fejl, men helt naturlige, kan være:

  • Sår efter rifter og flænger fra grene, torne eller pigtråd. Er såret vokset sammen er der ingen svækkelse af læderet.
  • Fedtstriber fra området ved ribbenene, ses også i det færdige læder og fremhæver det naturlige ved huden.
  • Svamp og ringorm, findes på mange dyr.
  • Rynker der kan være af forskellig art fra dyr til dyr. Disse rynker kan anes i det færdige læder og er med til at fremhæve at der er tale om et naturprodukt.
  • Ætsningsskader fra f. eks. gødning der har ætset mærker på huden.

Disse uregelmæssigheder er kendetegnet for ægte læder og adskiller det fra plastic. Læderet kan være fra okser eller bøfler. Bøffellæder har en grovere struktur og har større variationer i udseendet.

Læder garves på flere måder. Kromgarvet læder er garvet med krom-salte og/eller mineralske salte, og er mest anvendt til møbler. Langt den største del af alt læder er garvet på den måde.

Vegetabilsk garvet læder er garvet med naturlige garvestoffer. Det betyder, at garvningen sker ved hjælp af udtræk fra planter, bark og nedfaldsfrugter m.m. Vegetabilsk farvet læder er meget modtageligt over for snavs og pletter. Det meste får “patina” og bliver mørkere med tiden, andet bliver lysere (falmer).

Syntetisk garvet læder er garvet med syntetiske garvestoffer uden krom. Man forsøger her ad kemisk vej at efterligne de vegetabilske garvestoffer. Læderet farves enten med anilin, hvilket giver den mest

naturlige overflade, eller det dækfarves. Dækfarve trænger ikke ned i læderet på samme måde som anilin. Det er umuligt at sige hvad der er bedst, det er et spørgsmål om smag og temperament. Alt læder bør beskyttes mod sollys og stærk varme. Hold møblerne i god afstand fra sydvendte vinduer, brændeovne, radiatorer m.v. Undgå skarpe og spidse genstande i lædermøblerne, f.eks. fra jeans.

Læder har som regel mindre lysægthed end stof, det lækre anilinlæder falmer mest. Læder kræver som regel ikke megen vedligeholdelse, men kan heller ikke klare sig helt uden. Lædermøbler der er udsat for stort slid, tilsmudsning, udtørring mv. skal vedligeholdes oftere end ved normale forhold.

Fedt nedbryder læder på samme måde som det nedbryder stof. Undgå at spilde eller krumme med fedtholdig mad, snacks o.s.v. Ruskind må kun rengøres med en støvsuger og ikke med vand, sæbespåner eller læderfedt.

Lædertyper

Anilinlæder er gennemfarvet og overfladen er som udgangspunkt ganske nøgent. I nogle tilfælde har læderet fået en let, smudsafvisende overfladebehandling i form af en tynd imprægnering. Alle naturmærker vil være synlige på huden, hvilket samtidig betyder, at huden fortsat ånder. Læderet er blødt, lækkert og smidigt. Lysægtheden er ikke høj (4 og derunder) hvorfor det bør beskyttes mod direkte sollys. Anilinlæderet kan behandles med lædercreme for at beskytte mod spild og pletter - spørg Daells Bolighus Semiamilin læder har fået et tyndere lag farve og overfladefinish i forhold til den dækfarvede læder. Denne behandling gør læderet mere modstandsdygtigt og nemmere at vedligeholde. Samtidig beholder læderet sin gode siddekomfort. Semianilin tåler hårdt slid og er knapt så modtagelig over for fedtstoffer og lys som anilin.

Dækfarvet læder er overfladebehandlet og har højere lysægthed end anilinlæder. Læderet har fået påført et lag farve og tranparent overfladefinish for at gøre det mere modstandsdygtigt overfor snavs. Dækfarvet læder er normalt enten slebet eller printet. Dette medfører at kun meget få naturmærker kan ses på overfladen. Rengøring foretages med støvsuger med blødt mundstykke. Overfladebehandlet læder rengøres med en blød klud, evt. opvredet i demineraliseret vand. Ved grundig rengøring bør man bruge et professionelt rense- samt beskyttelsesmiddel. Spørg Daells Bolighus om hvad Deres læder har bedst af. Brug aldrig opvaskemidler, sulfo, opløsningsmidler eller andre rensemidler på læder.

Ruspalt har ingen narv, det er kødsiden af huden. Den er efterfølgende præget, farvet og overfladebehandlet. Skal vedligeholdes som ægte læder. By-Cast læder sælges under forskellige handelsnavne. F.eks. Royal, Creta og Oleosa. By-cast er spalt (kødsiden) der har fået påtrykt en kunstig narv og derefter overfladebehandlet med en polyurethan film ovenpå. Denne type læder har samme siddekomfort som Sky (plastic) dvs. at produktet ikke kan ånde, og det kan føles lidt fugtigt at sidde på. Slidstyrke og modstandsdygtighed overfor smuds er rimelig. For at bevare plasticoverfladen smidig skal den vedligeholdes med en egnet creme. Dette skal ske 2 til 4 gange årligt afhængig af luftfugtighed, sollys og temperatur.

Daglig rengøring sker med en tør klud. By-Cast er følsomt overfor varme, pas på med gløder ol. Hvis overfladen beskadiges så der er passage ned til læderet, kan den i nogle tilfælde repareres. Spørg efter reparationsmidler hos Daells Bolighus Nubruck er et let slebet anilinlæder, hvor det naturlige og bløde læder er fremhævet. Farveskift, dyrets egen struktur, ar og insektbid er synlige. Læderet har en høj komfort og mulighed for at ånde, men er meget følsomt overfor pletter. Nubruck bør inprægneres inden brug og 4-6 gange årligt.

Pull-up læderet betragtes enten som anilin eller semianilinlæder, der er behandlet på en speciel måde for at gøre udseendet spændende og karakterfuldt. Pull-up effekt bevirket at læderet får et “old look” og overfladen er behandlet med voks eller olie.

Polstermaterialer

Der anvendes stålfjedre, gummigjorde eller plader som bund og der polstres med polyether- eller koldskum og fibervat. I puder kan der være skum, granulat, fibervat, fjer, dun eller kombinationer.

Polydun, som er en kombination kan, hvis den anvendes i sædepuder, have en lidt kortere levetid end andre typer pudefyld. Polstringen skal ikke vedligeholdes, den kan evt. støvsuges. Al polstring ændrer sig i brug-en, ombyt derfor puderne hvis det er muligt, og sid ikke altid samme sted, derved opnås, at polstringen “sætter sig” mere jævnt over hele siddefladen og den kommer mindre “ud af facon” efter brugen.

Er polstringen udsat for hårdt brug, f. eks. tunge personer, eller konti-nuerlig brug dagen igennem, skal der vælges en hårdere polstring med stor genrejsningsevne. Løse puder skal bankes let for ikke at falde sammen, det gælder altid ægte dun som er uden bæreevne.

Puder med kraftigere fyld kræver lidt mere bankning. Jo større og tungere puderne er, jo mere skal de bankes, hvis de skal beholde formen. Alle puder har tendens til at ændre formen i brugen.

Ofte er bløde puder der folder og rynker lidt, en del af det “behagelige look” som møblet er designet med. Skal sådanne puder holde faconen er omhyggelig opbankning næsten dagligt nødvendig. Spørg Daells Bolighus om den rigtige behandling.

Madrasser

Madrasser kræver ikke megen vedligeholdelse, det gælder alle typer. Men som med polstermøbler sker der en vis “sætning” i materialet, dette har ingen indvirkning på støtte- og bæreevne i øvrigt. Sætning kan modvirkes ved at man vender sin madras ofte. Der skal byttes om på hoved- og fodende, og hvis det er muligt også på for- og bagside. Boxmadrasser har løs topmadras, denne bør også vendes.

Mange topmadrasser tåler ikke vask. Se efter vaskemærke eller spørg Daells Bolighus. Bruges der stræklagen over madrassen, skal topmadrassen ligge ovenpå stræklagenet. Topmadrassen dækkes med det alminde-lige lagen. Kommer topmadrassen direkte ovenpå boxmadrassen med stræklagenet over begge, kan der opstå stort slid.

Madrasser skal støvsuges og pletter kan fjernes hvis bolsteret kan tåle rensemidlet, der i mange tilfælde kan være rent demineraliseret vand. Det er vigtigt at madrassen er ventileret. Der skal ikke blot luftes ud flere gange dagligt, men madrassen må ikke ligge på et kompakt underlag hvor fugten ikke kan slippe ud. Masonitplade o.lign. under madrassen kan forårsage fugtskader, der ses som mørke skjolder af mug eller skimmel. Jo mere kompakt madrassen er, jo mere er udluftning påkrævet.

Skum- og latex er gode materialer med fin komfort, men de kræver god ventilation i rummet. Madrasser produceret i viscoelastisk, temperaturfølsomt materiale med åbne celler der udformer sig efter kroppen, bl.a. Tempur og Celsius kan godt føles hårde de første par uger. Dette skyldes at kun 80% af cellerne har åbnet sig og resten åbnes i løbet af 3-4 ugers brug.

Elevationsbunde

Mange senge monteres med elevationsbunde. De kan hæves og indstilles manuelt eller elektrisk. Madrassen skal være konstrueret til formålet.

Når madrasser skal kunne hæves uafhængig af hinanden i dobbeltsenge, er det nødvendigt med lidt “luft” imellem.

Madrasserne vil i så fald ikke kunne ligge helt tæt sammen.

Vær opmærksom på at elevationsbunde ikke tåler, at man sidder på hjørnerne, når de er hævet. Spørg Daells Bolighus hvad Deres bund kan tåle.